top of page

Kaniner behöver utrymme!

“Om man hade satt mig i en liten bur hade jag inte heller haft någon personlighet.”
Kaniner är otroligt personliga djur, dem har mycket energi, mycket egenskaper och tar mycket plats. Dem är väldigt sociala, nyfikna och aktiva. Dem behöver utrymme för att visa sin personlighet och vara så trevliga individer som dem så gärna vill vara!
MiniMiniMinimått på en bur för att få köpa en kanin härifrån är 160*60*60 cm och då ska kaninen vistas utanför buren minst 4 timmar per dag för att få sträcka på de kraftfulla bakbenen och få lite ro i huvudet. En instängd kanin börjar snabbt med dåligt beteende då dem helt enkelt blir rastlösa, uttråkade och frustrerade. Tänk själv o du suttit instängd i ett rum där du kan ta två steg framåt, bakåt och åt sidorna. Både din kropp och ditt huvud hade skrikit efter miljöombyte efter bara ett kort tag.

Likadant är det för kaniner.
Djuraffärerna är tyvärr dåligt utrustade med burar som passar kaniner,

vill man inte tänka sig att ha kaninen utanför buren eller bygga eget så passar inte kaniner som husdjur.


Här nedan har några av mina fantastiska kaninköpare bidragit med att visa hur deras Grevie-kaniner bor för att inspirera fler till att tänka "utanför buren" och ge kaniner gott om utrymme att utvecklas fysiskt och psykiskt, TACK så mycket till er! :)
Har du köpt kanin härifrån och vill lägga till din bild? Maila den till greviekaningard@hotmail.com

- Utekaniner - optimalt för en kanins behov
Kaniner utomhus sätter päls efter väder, dem behöver inte en liten isolerad bur för att hålla värmen men behöver tillgång till ett dragfritt utrymme året runt och en bit torr mark upphöjd från marken under vintertid.
När barnen vuxit ur lekstugan så kan du ärva denna som en perfekt kanin-bostad! Har du inga barn så finns det lekstugor som bortskänkes eller köpes billigt på blocket.se som du kan inreda kaninvänligt. Du kanske har en ledig plats i förrådet/garaget som du kan ge kaninerna. Bara fantasin sätter stopp för kaninernas utomhus-boende. Med tillgång till en hage kan kaninerna utnyttja nästan varje vrå som du har ledig i trädgården.

Ett värdefullt tips är att bygga rymningssäkert, kaniner gillar att gräva och kan fort gräva sig ur en hage som inte har nät i botten eller nergrävt längs sidorna. Det är även bra att rovdjurssäkra den delen som kaninerna söker skydd på och är på under natten.

- Frigående innekanin - blir mer och mer populärt.
Här räknar jag även med kaniner som bor i hage inomhus, i eget rum eller på egen balkong men dem kan också röra sig fritt i hela hemmet.
Kaniner blir rumsrena likt katter och funkar utmärkt att ha lösa inomhus, men var noga med att "kanin-säkra" hemmet så att dem inte skadar sig själva eller din inredning.
När kaniner bor inomhus behöver man hjälpa till extra mycket med en stimulerande miljö så att kaninen får utlopp för alla sina behov den annars kan göra utomhus. Ett av dessa starkare behoven är grävning och löses enkelt genom att ge dem en gräv och pyssel-låda.

Till frigående kaniner kan en djuraffärs-bur finnas, men den står öppen och fungerar mer som en stor toalettlåda, krypin och matplats än en permanent bostadsplats.

Tack till alla kaninköpare som tar så väl hand om sina kaniner och erbjuder dem yta att leva på!

Klicka HÄR för att se hur Grevie Kaningård ser ut.

bottom of page